Полша гласува на ключови избори, които биха повлияли значително на местната

...
Полша гласува на ключови избори, които биха повлияли значително на местната
Коментари Харесай

Полша гласува на ключови избори на фона на нарастващ национализъм, война в Украйна

Полша гласоподава на основни избори, които биха повлияли доста на локалната и външната политика на страната.

Хората се насочиха към бюлетините в неделя, като гласуването се чака да завърши в 21:00 часа локално време (19:00 GMT). Близо 30 милиона души имат право на глас и се чака изборната интензивност да бъде измежду най-високите от години.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Дълбоко поляризирана Полша се насочва към анкети: Вашето просто управление за вота Полша: Избори във време на разрушени медии Полски режисьор: „ Омразата е най-важната част от държавната агитация “ Полша и Унгария се сблъскват с водачите на Европейски Съюз над миграционната промяна завършек на списъка

Управляващата коалиция Обединена десница (ZP), водена от националистическата консервативна партия „ Право и правдивост “ (PiS), се надява да завоюва невиждан трети мандат на власт, до момента в който опозицията предизвестява, че това може да сложи страната на път към излизане от Европа съюз.

Политически анализатори споделят, че Полша може да се изправи пред интервал на неустойчивост, в случай че ПиС не успее да обезпечи болшинство.


PiS показа изборите като избор сред сигурността от неограничената миграция, която съгласно него съперниците му поддържат, и пълзящото западнячество, което счита за противоречащо на католическия темперамент на Полша.

„ Тези избори ще покажат дали Полша ще бъде ръководена от поляци, или от Берлин или Брюксел “, сподели водачът на PiS Ярослав Качински пред последователи на последния избирателен протест на партията в петък.

„ Това, което ще завоюва, е положителното, патриотичното ръководство... не крясъците и омразата, които изпълват медиите и засягат по-слабите мозъци “, сподели той в Скаржиско-Каменна, град в сърцето на PiS в югоизточна Полша.

Откакто пристигна на власт през 2015 година, партията е упреквана в подкопаване на демократичните инспекции и салда, политизиране на съдилищата, потребление на публични медии за пробутване на личната си агитация и разпалване на хомофобия.

PiS отхвърля да е направил нередности или да желае да напусне Европейски Съюз и споделя, че нейните промени имат за цел да създадат страната и нейната стопанска система по-справедливи, като в същото време отстраняват последните следи от комунизма. Той е построил поддръжката си върху великодушни обществени дарения, които съгласно него съперничещите партии ще спрат.


Неговият главен противник, демократичната Гражданска коалиция (KO), водена от някогашния президент на Европейския съвет Доналд Туск, организира акция с заричане да анулира промените на PiS, да потърси отговорност от своите водачи и да позволи споровете с Брюксел по отношение на демократичното ръководство. Туск споделя, че партията му ще поддържа обществена поддръжка.

„ Имаме потребност от смяна, в случай че държите на главните полезности като доверие, отчетност, приемливост, с цел да доминирате още веднъж в публичния живот “, сподели кметът на Варшава Рафал Тшасковски, почитан чиновник на KO, пред гласоподавателите в петък в Калиш, в централна Полша.

Резултатът от изборите ще бъде значим освен за поляците, само че и за политиците в Съединените щати, в цяла Европа и изключително за Украйна и Русия.

Полша играе централна роля в отговора на Запада на съветската инвазия в Украйна, защото оборудва Киев с създадени в Германия танкове Leopard 2 и полски изтребители МиГ-29. Страната също по този начин е приела милиони украински бежанци от началото на войната.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР